Werkwijze

Om u aan te melden bij De Wijkpraktijk, dient u contact op te nemen met uw huisarts voor een verwijsbrief.

Steeds meer huisartsen hebben een medewerker in de praktijk die hen ondersteunt bij vragen op het vlak van geestelijke gezondheid. Deze praktijkondersteuner (POH-ggz) helpt bij een eerste screening van uw klachten en adviseert de huisarts omtrent de verwijzing. Zo komt u bij de zorgverlening terecht die u nodig heeft. 

Met de verwijsbrief van de huisarts kunt u een afspraak maken bij De Wijkpraktijk. Sommige psychologen zitten zelfs in de huisartspraktijk, zodat u op een vertrouwde plek terecht kunt.

 

Jeugd

Voor kinderen onder de 18 jaar kan het zijn dat (tevens) een beschikking van de gemeente en/of een indicatie van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) nodig is. Dit is per gemeente verschillend. Wij adviseren u zich hieromtrent te laten informeren door de gemeente waarin u staat ingeschreven.

 

Tijdens het eerste gesprek bespreekt u uw hulpvraag met de hulpverlener en stelt u samen een behandelplan op. Dit plan zal de leidraad zijn tijdens de behandeling. De behandeling zal in de meeste gevallen bestaan uit een combinatie van persoonlijke gesprekken en een online behandelmodule ('e-health'), zodat u ook thuis kunt werken aan uw herstel. Het behandelplan wordt tussentijds geëvalueerd en, indien nodig, aangepast.

Vaak zijn een paar gesprekken al genoeg voor verbetering, zodat u op eigen houtje weer verder kunt.

Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat de psychische aandoening waarmee u kampt complexer is en u meer specialistische hulp nodig heeft. In dat geval helpen wij u om een geschikte hulpverlener te vinden bij een andere instelling of praktijk.

Onze werkwijze wordt gekenmerkt door professionaliteit, cliëntvriendelijkheid en doelgerichtheid. Wij vinden het belangrijk om nauw met andere hulpverleners en instellingen samen te werken, zodat u als cliënt een adequate behandeling krijgt.